Att skriva krönikor och insändare

Writing columns and lettersAtt skriva krönikor och insändare är ett sätt att få sin åsikt hörd till en större skara människor. Ofta handlar både insändare och krönikor om att man har reagerat på någonting som man sedan vill uttrycka sina egna åsikter om. Krönikor skrivs först och främst av mediepersoner av något slag. Det kan vara en artist, en journalist eller någon som helt enkelt är intressant för den allmänna skaran. Insändare kan skrivas av vem som helst, det är dock inte garanterat att tidningen som du skickar insändaren till väljer att publicera just din insändare.

När du skriver en krönika eller insändare bör du inte göra detta i ett upprört tillstånd utan du bör endast skriva ned det du känner i en kladdmodell, därefter när du har lugnat ner dig kan du sätta dig ned och börja att skriva på det som du vill nå ut med till andra människor. Det är aldrig en bra idé att skriva i affektion då detta kommer att leda till att människor inte kommer att ta dig seriöst. Detta minskar även chansen att din insändare faktiskt blir publicerad.

Det är skillnad när det kommer till någon som redan har en krönika sedan innan, det är lättare för denna att kunna publicera näst intill vilket innehåll som helst som är inom tidningens ramar. När någon skriver en krönika, står det alltid undertecknat med skribentens namn, så är inte alltid fallet i en insändare utan i en insändare har man den ibland viktiga möjligheten att välja en anonym beteckning. På grund av detta granskas dessa även mer kritiskt.

Både krönikor och insändare leder ofta till att en debatt skapas kring området och det får människor att diskutera med varandra om vad det egentligen är som pågår. Det är viktigt att man gör detta och därför bör man lyfta sina åsikter.